Brillman Optik sedan 1959

GLASÖGON – att tänka på

För många börjar processen med att hitta rätt bågar. När det kommer till färg och form finns inga givna regler. Mycket handlar förstås om tycke och smak, om du vill ha bågar som sticker ut eller om du vill ha något diskret som smälter in osv. Vi finns här för dig och hjälper dig att hitta rätt. Många gånger kan det vara en god idé att satsa på bra kvalitet som håller länge och där du kan få hjälp med reservdelar om olyckan är framme. Vi på Brillman är inte mycket för slit och släng, vi tycker glasögon ska hålla.

En annan sak att tänka på är vilken typ av glas du ska välja. Vi köper nästan alla glas från Carl Zeiss vision som håller mycket hög kvalitet både vad gäller optik och kvalitet på ytbehandlingar. De allra flesta idag väljer plastglas som är lättare och mer stöttåligt än riktigt glas. Det finns olika s.k. brytningsindex som är avgörande för hur tunna och lätta glasen blir. Vi kan hjälpa dig att beräkna glasens kanttjocklek och vikt så du väljer rätt.

Sedan kommer vi till ytbehandlingar och färg. I princip alla våra glas har repskydd och de allra flesta väljer någon typ av antireflexbehandling som tar bort reflexer i glasytan. I alla behandlade glas från Zeiss ingår också ett UV-skydd, något som är viktigt att tänka på för att skydda ögonen mot skadlig UV-strålning. Arbetar du vid skärm eller utsätts för blått ljus från LED-lampor rekommenderar vi en ytbehandling som heter BlueProtect som skyddar mot det blåvioletta ljuset. Om du är ljuskänslig kan det vara klokt att välja fotokromatiska glas, glas som mörknar och anpassar sig efter solen. Det går också att välja en ljusare, konstant färgton eller gradalfärg som är mörkare upptill. Vi har många färgprover i butiken att välja bland.

VILKEN TYP AV GLAS SKA JAG VÄLJA?

  • Ja, det beror förstås både på ditt synfel och dina behov.
  • Enkelslipade glas har samma styrka i hela glaset. Används av närsynta, översynta, som enkla läsglas eller terminalglas för ett bestämt avstånd.
  • Närprogressiva eller rumsprogressiva glas är arbetsglas som är utprovade efter flera olika arbetsavtånd så du får bra ergonomi när du arbetar vid t ex terminal och behöver se att läsa på ett kortare avstånd eller kunna se ut i rummet. Glasen Officelens från Zeiss finns i flera olika utföranden.
  • Digital lens är digitala glas från Zeiss för dig som läser mycket i mobil eller läsplatta och behöver avlastning för seende på nära håll.
  • Progressiva glas ger dig maximal skärpa på långt håll och har en läsdel anpassad för ett bekvämt läsavstånd. Individual 2 från Zeiss är individuellt tillpassade glas som tar hänsyn till hur din båge sitter på just dig. För den här tillpassningen använder vi ett instrument med en kamera för att får så exakta värden som möjligt.