Brillman Optik sedan 1959

Blogg

Nyheter från Götti och Barton Perreira!

Februari – vanligtvis ägnar vi mycket tid åt inköp och förberedelser inför sommaren den här månaden. Nu bara längtar vi efter att få gå på inköpsmässor, titta på nyheter, träffa folk och ha lite kul! Men igår fick vi i alla fall en liten ljusglimt. Vi fick besök av den här gossen:

Vår egen prins Daniel från Alivestyle kom och visade nyheter (och evergreens med för den delen) från Götti och Barton Perreira.

Götti

Götti har vi inte sett på länge så det var riktigt kul att botanisera bland alla nya, fina modeller. Tunna, snygga titanbågar med inslag av 3D-printade detaljer. Nu ser vi fram emot att packa upp nyheterna om ett par veckor!

      

Vi tog en titt på Göttis acetatkollektion också. Där har de snäppt upp sig och presenterar en ny stil med kraftigare och tuffare modeller. Färgerna känns också nya och fräscha, riktigt roligt att se! Vi hade fokus på titanbågarna den här gången så acetaten får vänta till nästa tillfälle. Men här kommer ett litet smakprov i alla fall:

Ta gärna en titta på hela kollektionen. Länk till Göttis hemsida hittar du här

Barton Perreira

Så var det Barton Perreiras tur. På Brillman har vi haft Barton Perreira sedan 2019 och det är en kollektion som verkligen hör hemma hos oss. Vi har många kunder som kommer för att vi har Oliver Peoples och Garrett Leight och de här tre kollektionerna tillhör samma familj. Bill Barton och Patty Perreira började sina karriärer hos Oliver Peoples och man känner igen stilen. Det är huvudsakligen acetatbågar, inte av den feta och kaxiga typen utan lite mer sofistikerade. En och annan läcker titanbåge kan man också hitta.

En av vårens nyheter heter Capote. En klassisk pantobåge som säkert kommer att segla upp på bestseller-listan. Här kommer en liten sneak peek på den. Vi räknar med att vi snart kan presentera den live.

    

Barton Perreiras topp 3

Det finns tre modeller i Barton Perreiras kollektion som är extra efterfrågade och väldigt lättplacerade. Modellerna heter Banks, Norton och Princeton.

 

Banks

”Embolden your look in the statement-making Banks.  Made with zyl acetate, these glasses have a strong silhouette”
Banks har varit med länge, modellen kom för ca 8 år sedan. Det är nästan lite tråkigt att placera en gamling i topp 3 men den är helt enkelt så tidlös och klassisk. Den kommer i 9 färger i storlek 48.

 

Norton

”See the world from a fresh perspective in the Norton, as seen in No Time To Die (2021)”
Norton kommer i storlek 46, 48 och 50 – i storlek 48 i inte mindre än 16 färger.

 

Princeton 

”Polish your ensemble with the refined Princeton. This style is timeless, but it is the uncompromising attention to detail and a dedication to superior construction that guarantees these frames will stand the test of time”
Princeton är den mest efterfrågade modellen hos oss just nu. Kommer i storlek 46 och 49 i 9 olika färger.

Hitta din egen favorit på Barton Perreiras hemsida! Klicka är

 

 

Hantverk i butiken

På Brillman har vi egen verkstad där vi slipar alla glas. När glasen kommer till oss från leverantörerna har de rätt styrka men är helt runda. Vårt jobb är att formslipa och montera dem i bågarna. Alla på Brillman kan slipmaskinen så enklare inslip kan vem som helst göra. Om det är en vanlig båge med ”ram” runt glaset är det inga konstigheter.

När det kommer till s.k. garnityr däremot är det knepigare. Ett garnityr är en båge där man vanligtvis behöver borra i glaset och montera fast med skruv och mutter eller med speciella plastbussningar. Framför allt är det bågar från Silhouette och Lindberg som har speciella konstruktioner. Hos oss är det Henrik eller Roger som får sköta specialjobben.

Inslipning steg-för-steg

Först kontrollerar vi att glasen stämmer. Till det använder vi en vertometer som mäter av styrkorna.

 

Med en scanner läser vi av bågens form.

 

Efter det matar vi in alla data som behövs för att centrera glasen så att det optiska centrat hamnar på rätt plats.

 

Här har vi blockat glaset med en blockkudde och tejp så det fixeras stadigt i slipmaskinen.

 

      

Nu är det dags att trycka på knappen och köra. Det är förstås viktigt att ställa in rätt storlek på glaset så det inte blir för litet och sitter löst i bågen. Maskinen avslutar med en kantslipning så att glaset inte får en vass kant.

 

      

Slutligen monterar vi glasen i bågen. Antingen i en plastbåge som man värmer lätt före montering eller i en metallbåge som skruvas ihop med en liten skruv. Ibland sitter glaset fast med en tunn nylontråd som får löpa i en smalt spår i glasets kant. Då är ett presentsnöre enda verktyget som behövs.

Slutligen, när monteringen är klar kontrollerar vi allting en gång till. Sedan är det dags att meddela kunden att glasögonen är klara.

Glasögon på en timma

Vi har ett komplett glaslager med styrkor från +4.00 till -4.00, även med cylinder för astigmatism upp till -2.00 dioptrier. Det gör att vi kan fixa nya glasögon medan du väntar. Lagerglasen är högbrytande med index 1.6 och har antireflexbehandling med både UV- och repskydd. Dessutom har vi ett glaslager i samma styrkeomfång för dig som inte vill ha antireflexbehandling. De här glasen har index 1.5 – inte lika tunna och lätta glas alltså.

Gäller det svårare konstruktioner är det bra om du bokar en tid för inslip så vi säkert att rätt personal på plats.

Reparationer och justeringar

Om bågarna klämmer, åker ner på näsan eller sitter snett är det bara att komma in till oss. Alla i butiken kan justera bågar. Precis som med inslipning av glas finns det undantag om det är speciella konstruktioner. I vissa fall behöver vi behålla dina bågar en stund eller till nästa dag om det är en svår justering.

När det kommer till reparationer gör vi inte de mest avancerade lagningarna i vår verkstad utan vi skickar in dem Glasögonteknik i Hjo. De kan löda, limma, borra, nita och till och med laga skalmar som gått sönder. Du hittar länken till deras hemsida här: http://glasogonteknik.se/

Vi utför själva reparationer som t ex byta reservdelar, polera upp bågar som blivit matta och tråkiga och cellreparationer, dvs limning bågar genom kemisk svets. Dessutom kan vi slipa in nya glas i gamla bågar och flytta över gamla glas i nya bågar.